Sir je tvrdi ili polutvrdi proizvod mlijeka koji se dobija zgrušavanjem i odvajanjem čvrste materije iz mlijeka od tečnosti (surutka). Što više surutke odvojimo, to dobijamo tvrđi sir.
Sir se dobija postepenim zagrijavanjem mlijeka pri čemu mliječni šećer usljed fermentacije prelazi u mliječnu kiselinu te dolazi do odvajanja kazeina od surutke. Za ubrzanje i poboljšanje procesa sirenja mlijeku se dodaje sirište koje u sebi sadrži mnoge enzime od kojih je renin odn. cimozin najznačajniji za postupak sirenja.
-
Težački sir 1/4 cca 700g
14,93 € -
Studenački sir 500g cca 1/4
10,73 € -
Studenački sir s med. biljem 500g cca 1/4
11,89 € -
Mladi kravlji sir 600g cca
8,77 €
Sir je tvrdi ili polutvrdi proizvod mlijeka koji se dobija zgrušavanjem i odvajanjem čvrste materije iz mlijeka od tečnosti (surutka). Što više surutke odvojimo, to dobijemo tvrđi sir. Sir se dobija postepenim zagrijavanjem mlijeka pri čemu mliječni šećer uslijed fermentacije prelazi u mliječnu kiselinu te dolazi do odvajanja kazeina od surutke. Za ubrzanje i poboljšanje procesa sirenja mlijeku se dodaje sirište koje u sebi sadrži mnoge enzime od kojih je renin odn. cimozin najznačajniji za postupak sirenja.
-
Težački sir 1/4 cca 700g
14,93 € -
Studenački sir 500g cca 1/4
10,73 € -
Studenački sir s med. biljem 500g cca 1/4
11,89 € -
Mladi kravlji sir 600g cca
8,77 €